Bye Bye Facebook-event om privacy terug te krijgen

Gisteren bij ‘Zondag met Lubach’ was er de oproep om massaal te stoppen met Facebook. Er is zelfs een Facebook-event voor gemaakt: Bye Bye (woensdag a.s. om 20u). De aanleiding was dat laatst bekend werd dat er privacy gevoelige gegevens vanuit Facebook bij een derde partij terecht zijn gekomen. En dan niet alleen je naam en verjaardag – en wat je verder nog in je profiel hebt ingevuld – maar ook al die andere gegevens die FB van je heeft verzameld. En dat is een heleboel. Ze weten beter wie je bent, dan dat je dat van jezelf weet.

Privacy?

Maar word je van het opheffen van je Facebook account veel wijzer? Want we gebruiken ook met z’n allen producten van Google. Alleen al om dingen op te zoeken. En ook Gmail, Android, Google Maps… Bij Google weten ze al veel langer wie je echt bent. En wat dacht je van Microsoft? Via je Windows is men daar ook al veel over je te weten gekomen (hoewel je dit wel kunt uitzetten, maar toch…) Dus echte privacy is ver te zoeken. Deels wordt die info gebruikt om de producten beter te laten aansluiten bij wat de gebruiker wil. Prachtig. Maar de allerbelangrijkst reden is natuurlijk ‘geld verdienen’. Want al die sociale websites en handige tools zijn ‘gratis’ te gebruiken. Diep van binnen weten we het wel: voor niets gaat de zon op. Al die informatie is geld waard, o.a. voor het gericht aanbieden van reclame.

En wat is het alternatief? Foto’s met je (soms verre) familie delen via je eigen website, met een inlog-mogelijkheid zodat niet de hele wereld kan meegenieten? Een eigen besloten chatsite maken voor je eigen vrienden? Maar ja, hoe houden die dan contact met hun vrienden, die niet jouw vrienden zijn? Die opties zijn dus niet zo eenvoudig. Voorlopig blijf ik dus nog maar even op Facebook. En Twitter. En Google+. Instagram. En ken je MySpace nog? Eigenlijk zijn dat er veel te veel, maar elk platform heeft zo zijn eigen pluspunten.

Wachtwoorden

Een heel ander dingetje uit het nieuws van afgelopen week: er is een database vrijgegeven met daarin ‘gehackte’ gebruikersnamen/wachtwoorden. Check even of jouw inloggegevens er ook bij zitten via deze website: https://gotcha.pw. In de zoekbalk kun je een email-adres invullen als zoekterm. Je krijgt de eerste drie tekens van de gebruikersnaam en de eerste twee tekens van je wachtwoord te zien. Je kunt ook kijken bij https://haveibeenpwned.com. Bij deze site is ook meteen aangegeven bij welke website het gevonden wachtwoord hoort. Sta je erbij, verander dan zo snel mogelijk je wachtwoorden. Vind je het lastig om al die moeilijke wachtwoorden te onthouden? Dan is een wachtwoordmanager misschien wat voor jou.

Veel succes!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation